Ethereum – 1. část

Ethereum

Základní informace o kryptoměně Ethereum:

Jednotka: ETH
Vytvořeno: 30.7.2015
Typ těžby: Proof-of-work (POW)
Maximální počet tokenů: Konečný počet neomezený, ovšem je omezena jejich emitace na 18 000 000 ETH ročně

Co je to Ethereum a jak funguje?

Ethereum je kryptoměna, která je založena na podobných principech, jako bitcoin. Abychom byli konkrétnější, tak ethereum je založeno na blockchainu (decentralizovaná databáze, která chrání před neoprávněným zásahem z vnější i z vnitřní strany). Podobně jako bitcoin využívá ethereum konceptu PoW (Proof of Work) který vyžaduje náročné početní operace k těžbě mincí a přidání bloku s transakcemi do blockchainu). Díky odlišnému algoritmu navíc k těžbě etherea není potřeba speciální hardware, ale dá se těžit i pomocí běžných grafických karet.
V roce 2018 ale začínají programátoři testovat pro ověřování transakcí a zapisování do blockchainu koncept proof-of-stake (PoS – potvrzení podílu) namísto proof-of-work. Bloky by tak do řetězce transakcí nepřidávali těžaři, ale přímo majitelé velkého množství etherů.

Zatímco finální počet bitcoinů je omezený na 21 milionů po jejichž dotěžení už nebudou žádné další moci přibývat do oběhu, ethereum má konečný počet jednotek neomezený. Omezený je však počet přibývajících tokenů, a to na 18 milionů ETH ročně.

Hladký průběh životnosti zajišťují takzvané smart contracts (chytré kontrakty), což jsou decentralizované úkony (samotný programovací kód, jenž „probíhá“ sítí a zajišťuje nemanipulovatelnost).

V zásadě se jedná o klasickou virtuální měnu, ale právě její blockchain otevírá některé možnosti, které se hodí například v IT. Pokud by vás zajímalo více a chtěli byste se o ethereu dozvědět více, tak doporučujeme oficiální stránky ethereum (https://ethereum.org/). Tam se například i dozvíte, kolik etherea bylo vytvořeno, jak probíhá těžba etherea, jaká je za ni odměna atp.

Teoreticky bychom mohli říct, že do blockchainu etherea může kdokoli naprogramovat cokoli, pokud to bude mít smysl.

Historie Ethereum

Tvůrcům kryptoměny Ethereum šlo zejména o vytvoření sdílené výpočetní platformy, která umožňuje využít blockchain k provozu decentralizovaných aplikací. Platforma Ethereum proto slouží ke zdokonalení chytrých kontraktů a k jejich uvedení do praxe, kde by mohly nahradit a decentralizovat všechny klasické smlouvy a dohody.
Autorem platformy a kryptoměny Ethereum je programátor s rusko-kanadskými kořeny Vitalik Buterin (@VitalikButerin), který koncept poprvé představil koncem roku 2013, spolu s Gavinem Woodem (@gavofyork) , který koncept formalizoval na začátku roku 2014 v takzvaném Yellow Paperu a díky jehož návrhu vzniklo již zmíněné EVM (Ethereum Virtual Machine).

Síť byla spuštěna 30. července 2015 v režimu Frontier (veřejný beta test). Koncept Etherea spadá mezi next-generation kryptoměny, někdy také nazývané jako „Bitcoin 2.0”.

Smart contracts (chytrý kontrakt)

Ethereum stejně jako bitcoin využívá blockchain. Ten si lze jednoduše představit jako účetní knihu, do které se veřejně zapisují provedené transakce. Ethereum však nemá sloužit pouze k placení, ale je to především počítač. Takže blockchain využívá i k ukládání stavů výpočtů, případně k ukládání zdrojových kódů na něm postavených aplikací.

Tyto aplikace mají většinou podobu chytrých kontraktů (smart contracts) a slouží jako naprogramovaní zprostředkovatelé uzavírající pomyslnou smlouvu mezi dvěma stranami. Díky chytrým kontraktům se tak ethereum stalo jakousi mekkou moderního způsobu financování zvaného ICO (Initial Coin Offering) – primární úpis mincí.

Vytvoření vlastního kontraktu není nijak složité. Návod najdete přímo na https://www.ethereum.org/crowdsale

Tehdy se ukázalo i velké nebezpečí chytrých kontraktů. V té době na ethereu běžel velký smart contract (zvaný The DAO), který měl ambice vytvořit decentralizovanou autonomní organizací, jejíž investoři by se mohli podílet na rozhodování firmy a nakládání s jejími penězi. Tento projekt během měsíce vybral v rámci ICO více než neuvěřitelných 168 milionů dolarů, což z něj činilo největší ICO projekt v historii.

Bohužel se ve zdrojovém kódu smart contractu, podařilo najít neznámých útočníků kritickou chybu, díky které z vybraných peněz ukradli 3,6 milionů Etherů (tehdy cca 50 milionů dolarů), což v té době představovalo téměř 14% veškerého etherea v oběhu. Kvůli obavám, že by někdo takto velkým objemem mohl manipulovat se sítí se tak komunita rozhodla ke kontroverznímu řešení síť rozštěpit k vytěženému bloku krátce před krádeží.

Z původního etherea tak vzniklo dnešní Ethereum Classic (ETC) a vedle něj vzniklo nové ethereum (ETH), na kterém vlastně k žádné krádeži nikdy nedošlo. Jakkoliv to bylo v té době kontroverzní, uživatelé na tom z dnešního pohledu vydělali. Majitelé etherea v době před rozdělením, totiž měli po Hard Forku nárok na stejný objem jednotek v obou kryptoměnách.

Please follow and like us:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *